dissabte, 3 de gener del 2009

Conferència Francesc Torralba

El passat dilluns 15 de desembre de 2008 va tenir lloc una conferència a l'Auditori de la universtitat del Sr. Francesc Torralba.
Hem llegit llibres de Torralba i, aprofitant que és professor de la universitat, ens ha fet una conferència sobre els seus llibres i la importància dels valors.

Respecte el seu llibre "L'art de saber escoltar", dóna molta importància al valor de l'escolta, ja que un mestre ha de tenir l'habilitat de tractar allò que ha anat aprenent i ha de saber en quin territori està l'altre per fer crèixer aquesta persona i no atrofiar el seu coneixement.
Els valors són realitats intangibles, s'expressen a través de les persones en els estils de vida. A través de la relació de comunicació amb els altres podem saber com són.
Els mestres parteixen de la permeabilitat i confien en que alguna cosa quedarà dins dels alumnes i els servirà d'ajuda en el futur. El bon mestre fa veure les coses que mai sabem que les tenim, t'ajuda a desenvolupar els teus valors.

També apareixen obstacles que generen prudència:
1) Les interferències de l'entorn. S'ha de tenir en compte que en moltes situacions es va a contracorrent. L'escola vol ser permeable però agafa aspectes dolents que no es dóna compte.

2) Dificultat per part del mestre. Ha de fer autoanàlisi. Els alumnes jutgen els mestres i els veuen venir. No es pot transmetre el que no hi ha. S'ha d'accentuar les coses bones que tenim i canalitzar les coses dolentes.

3) El mateix receptor (educand). Posa resistència per singularitzar-se. Hi ha una etapa de negació als valors que ens volen transmetre per buscar una singularitat. Els valors es reconeixen quan no els tenim.

La conferència de Francesc Torralba ens ha fet veure la importància de la figura del mestre per crear un bon clima en l'aula i transmetre valors als alumnes. Com a futurs mestres haurem de despertar els valors de cada alumne i fent veure el camí que ha de seguir perquè pugui collir els fruits en el futur.